Nr 10 Augustis nyhetsbrev till företagsnätverket

Välkommen tillbaka! Nu under sommaren har vi kört mycket elbil och testat nya laddplatser runt om i Sverige men även i Danmark, Tyskland och Nederländerna… har du också kört el- eller gasbil och provat att ladda på nya platser? Vi har inte långt kvar i Elbilslandet Syd men än så länge finns flera erbjudanden att ta del av för att stötta er i omställningen av er fordonsflotta. Så här i sluttampen laddar vi också inför vår gemensamma slutkonferens. Trevlig läsning önskar vi, och dela gärna vidare!

Företagen inom projektet har möjlighet att ta stöd av Olle Johansson, Kvällsudden AB, för att komma vidare med satsningar på elbilsladdning – helt kostnadsfritt. Detta gäller maj till och med oktober 2021 – det är alltså snabba puckar som gäller. Olle är expert inom e-mobility, har tidigare varit VD för Power Circle och jobbar nu som oberoende rådgivare. Han har stor erfarenhet av att hjälpa företag att ta fram behovsanalyser, reda ut förutsättningar och ta fram offertunderlag samt utvärdering av offerter just kring laddlösningar. Och så kan han ladd-teknik. Han har hjälpt Malmbergs och Staffanstorp Städ & Kemtvätt samt en hel del fastighetsägare inom ett annat delprojekt i Elbilslandet Syd.

Läs mer om erbjudandet och hur du får kontakt.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Sista chansen att boka provkörning

Som ni vet erbjuder vi provkörningar av både gas- och elbilar. Jätteroligt tycker vi och vill påminna er om att det fortfarande finns möjlighet att boka in fler provkörningar. Hör helt enkelt av er till Kenny Nässert, som är vår ansvarige för testkörning, på telefon: 0735-12 90 80 eller E-post: kenny@miljofordonsverige.se.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Har du testat ”A better Route Planner”?

Vi har under sommaren testat en ny navigerings-app. Med ”a better route planner” kan du specificera vilka laddoperatörer du vill ladda på längs din bestämda rutt. Du matar även in vilken bil du har så att appen vet vilken räckvidd den kan utgå ifrån för att ge förslag på vart du med fördel kan ladda längs din rutt. Appen räknar sedan in laddtider för att ange hur lång tid din tripp kommer att ta. Den har en hel del funktioner för att specificera hur du vill ladda och i premium-funktioner kan du även få realitidsinformation om laddarna är ledig. Vi upplevde att appen fortfarande har lite barnsjukdomar men den är helt klart värd att testa, framförallt i planeringssyfte! länk till hemsidan med mer information.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ny klimatrapport från IPCC visar att det är bråttom att minska utsläppen

Den 9 augusti presenterade FN:s klimatpanel IPCC sin senaste klimatrapport och som ni säkert har sett har den fått stor uppmärksamhet.

Det som är viktigt är att rapporten så tydligt visar att det är bråttom att åstadkomma snabba utsläppsminskningar för att klara av 1,5- och 2-gradersmålet, säger Victor Galaz, ställföreträdande föreståndare för Stockholm Resilience Center. En annan del som kan få stora konsekvenser är att rapporten mycket tydligare knyter extrema väderhändelser till klimatförändringar. ”Det gör att incitamenten ökar för länder, försäkringsbolag och företag att försöka hantera och bidra till att lösa klimatutmaningen”.

”Nu är det upp till oss att vara modiga och fatta beslut baserat baserat på de vetenskapliga bevis som finns i rapporterna.”
Greta Thunberg på Instagram

Vi från Elbilslandet Syd tackar er som påbörjat omställningen och uppmanar er att vara fortsatt modiga.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Save the date : 11/11 2021

Elbilslandet Syds slutkonferens blir den 11 november 2021. Vi hoppas kunna ha en konferens där vi alla kan träffas på något trevligt ställe. Konferensen kommer att fokusera på alla de konkreta goda erfarenheter, lärdomar och resultat som vi tillsammans fixat, samtidigt som vi gör en spännande framtidspaning.  Boka in dagen redan nu!

Vi återkommer med mer information, bland annat här på vår hemsida. 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Fler elbilar bland medlemsföretagen i ELS

Varje halvår undersöker vi hur bilflottan ser ut för Elbilslandets Syds medlemsföretag. Den senaste statistiken visar att antalet rena elbilar har ökat. Det är två företag som står för de flesta nya elbilarna, MMB Båstad och Dygnet Runt städ, båda i Skåne. Båda företagen har köpt in VW, sammanlagt sju VW ID4, tre VW UP!. Dessutom är det två nya elbilar i Blekinge, en BMW i3S och ytterligare en VW ID4.

Här kan du ta del av den senaste statistiken från ELS.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Billistan uppdaterad!

Det händer mycket hela tiden på bilmarknaden och nya modeller ser dagens ljus. För att underlätta för fler att hänga med har Elbilslandet Syd sammanställt en lista på marknadens utbud av fossiloberoende fordon med fokus på elbilar, laddhybrider och gasbilar. Den här uppdateringen är från augusti 2021 och innehåller både personbilar och transportbilar.

Aktuell lista med elbilar, gasbilar och laddhybrider aug 2021.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Nya kalkylblad för elbilar och biogasbilar

Nu finns det mer än 40 olika modeller att ta del av. Med kalkylbladen kan du jämföra olika modeller med varandra och se bränslepris, totalkostnad för företaget, förmånsvärde för både företag och förare samt koldioxidutsläpp/år. Nu finns flera nya kalkylblad på hemsidan, både för elbilar (bl a Skoda Enyaq) och för biogasbilar (bl a Skoda Octavia).

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Paus i utbetalningar av klimatbonus

Anslaget på 2,91 miljarder kronor som fanns avsatt för klimatbonusar under 2021 är i stort sett förbrukat. Transportstyrelsen pausar därför utbetalningar av klimatbonus i avvaktan på nya ekonomiska medel. Även tidigare år har pengarna som avsatts för klimatbonus tagit slut i förtid och då fått ytterligare tillskott. Källa transportstyrelsen.se

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Sommarprat om framtidens batterier

Du har väl inte missat Sommar i P1? Om du har det kan vi tipsa om Peter Carlssons sommarprat om hans visioner för hållbara bilbatterier producerade i Sverige. Peter Carlsson är VD och grundare av Northvolt som bygger en stor batterifabrik i Skellefteå.

 

 

 


……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Stena Recycling storsatsar på batteriåtervinning

En av de frågetecken som funnits kring elbilar är hur batterierna ska återvinnas. I somras meddelade Stena Recycling att de investerar en kvarts miljard kronor i en ny återvinningsprocess för batterier. Satsningen innebär en helt ny anläggning i Halmstad och gör det möjligt att återvinna 95 procent av ett litiumjonbatteri som är det vanligaste batteriet för elfordon. Målet är att bli en ledande batteriåtervinnare i Europa.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Länk till tidigare nyhetsbrev

Publicerad:

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.