Dygnet Runt Städ gör rent på alla plan – laddpunkter, solceller och elbilar är nästa steg

Dygnet runt städ driver sedan mer än 30 år ett företag inom städverksamhet och har nyligen utökat företaget med köp av ett fönsterputsföretag. Ulf Ivarsson, VD, har ett stort intresse för ny teknik och vill fortsätta att utveckla företaget till ett ännu renare städbolag.

Företaget har varit noggranna med att använda miljömärkta rengöringsmedel, att välja vilka leverantörer man samarbetar med samt etablerat återvinningsstationer på företaget. Sedan Dygnet Städ blev medlem i Elbilslandet Syds nätverk har företaget tagit ytterligare ett kliv i sitt miljöarbete.

19 laddpunkter
I samband med att företaget dubblerade antalet parkeringsplatser för sina bilar passade man också på att etablera hela 19 nya laddpunkterUlf Ivarsson insåg att det var en god idé att passa på att lägga ut rör och bygga en undercentral i samband med asfaltsarbetet  på det sättet var förberedelserna för elbilsladdning redan gjorda och man kunde samtidigt söka stöd hos Naturvårdsverket för hälften av kostnaderna.  Även om det är en stor investering blir det meningsfullt att investera i något som både ökar fastighetens värde och innebär ett renare företag, menar UlfArbetet med att söka stöd har skett i en dialog med Elbilslandet Syd och det har varit intressant att följa företagets snabba utveckling.  

Ska fortsätta köpa in elbilar
Hur ser då Dygnet Runt städs fordonsflotta ut idag? Flottan består av sammanlagt 37 fordon, varav sex är tjänstebilar och resten servicefordon. Fyra av tjänstebilarna är redan utbytta till elfordon och de två andra kommer att bytas till el när nuvarande avtal går ut. Elbilen VW ID.4 och laddhybriden VW Passat GTE är populära som tjänstebilar och elbilen VW up är en omtyckt servicebil. När det gäller servicebilarna finns samma önskan att byta ut dem till el, men begränsad räckvidd har hittills utgjort ett hinder. Två är hittills utbytta till el och fyra kör på biogas. Ulf tror på elbilar och menar att det inom fem år enbart kommer att säljas bilar som går på el eller andra fossilfria drivmedel.  

Solceller på taket nästa steg
Men Dygnet Runt Städ nöjer sig inte med att etablera laddpunkter och köpa in elbilar, nästa steg är att bygga solceller på företagets tak. Före den sista juni år ska solcellerna vara på plats, berättar Ulf Ivarsson. Tanken är att både kunna producera egen energi till sin fastighet och att kunna ladda bilarna via de solceller som byggs. Även här har företaget sökt stöd, i detta fall hos Länsstyrelsen. 

Elbilslandet Syd ser fram mot att fortsätta följa Dygnet Runt Städ i företagets omställningsresa och hoppas kunna tipsa om servicebilar som uppfyller företagets behov.  

Publicerad:

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.