Nr 9 februaris nyhetsbrev till företagsnätverket

Kör du elbil eller har planer på att göra det så är det bra att ha koll på möjligheterna till publik laddning. Därför har vi valt att fokusera på detta ämne i vårt första nyhetsbrev för 2021. Vi berättar också om vad som är på gång i Elbilslandet Syd samt delar med oss av tips och nyheter som vi tror kan intressera dig.
Trevlig läsning!

Antalet publika laddare ökar i rask takt
Under de senaste tolv månaderna har antalet publika laddpunkter i Sverige ökat med över 4 000 stycken. I slutet av februari 2021 fanns det 2 385 publika laddstationer med totalt 12 210 laddpunkter. 1 396 av dem har snabbladdning. I Skåne finns nu 1 717 laddpunkter och Blekinge har 174.
Källa: elbilsstatistik.se

Här samlas information om publika laddpunkter
Uppladdning.nu samlas information om publika laddpunkter på en gemensam sida. Här kan du zooma in på varje ort för att se var och vilken typ av laddare som finns tillgänglig. Även information vilken operatör som står för laddaren finns tillgänglig. Även Tanka Grönt-appen (gratis att ladda ner på Appstore och Google play) samlar alla publika laddstationer via Nobils databas som Energimyndigheten ansvarar för från 2021. I Tanka Grönt finns även samtliga andra tillgängliga stationer och drivmedel på marknaden såsom biogas, HVO, etanol (E85) m.fl. samlade på ett och samma ställe.

När du är på väg och behöver hitta en laddpunkt
Numera finns det många företag som erbjuder publik laddning. Att välja en operatör som passar alla behov är svårt och för de allra flesta omöjligt. Därför kan det vara smart att välja ut ett par stycken för att täcka de behov som finns. Chargefinder och Plugshare är två tjänster där du se flera operatörers laddstolpar samtidigt på deras hemsida eller app.

Elbilslandets tips för dig som ska göra en längre elbilsresa för första gången:

1. Titta på uppladdning.nu eller i någon app vilka laddstationer som finns längs vägen för ditt resmål.
2. Välj ut en eller ett par operatörer som du tittar mer noggrant på.
3. Ladda ner deras app och se hur du ska lösa betalning vid laddning så att du är förberedd.
4. Se till att skapa ett konto eller registrera dig.
5. Det är enkelt att snabbladda men om du ändå vill vara förberedd: åk förbi en snabbladdare och testa, så att du känner du dig tryggare när du verkligen behöver ladda.

Fortsatta samtal om gemensamt betalsystem
I augusti höll regeringen och branschen rundabordsamtal för att hitta lösningar om ett gemensamt betalsystem för publik laddning. Än så länge har det inte kommit ut några nyheter kring detta men branschen har fortsatta samtal för att hitta en lösning. Därför är rådet från Elbilslandet Syd att fortsatt ha flera abonnemang för att ha tillgång till olika laddoperatörers publika snabbladdare.

Synliggöra din publika laddstolpe
Har du en publik laddstolpe? För att fler ska hitta din organisations laddstation så kan du registrera din data i databasen Nobil. Nobil är gratis att använda och har ett öppet API. Därför väljer många att använda data från databasen för att visa laddstationer i kartjänster. Läs mer på Energimyndighetens hemsida.


Under våren kommer vi att arrangera en rad med matnyttiga webbinarier. Reservera gärna tiderna i din kalender. Vi kommer med mer information med möjlighet att anmäla sig i god tid innan.

Webbinarier
23 mars kl 12.30-14.30: Systemtänk ger storskalig omställning till fossilobeorende lätta transporter. I samverkan med delprojekt D.
14 april kl 12.30-14.30: Goda exempel ger gröna affärer i omställningen till fossiloberoende lätta transporter.
20 april kl 10.00-12.15: Om olika bilmodeller – 3 x 45 minuter om personbilar, tjänstebilar respektive lätta lastbilar
29 april kl 12:45-14.15: Ta kontroll över fordonsflottan (prel. datum)
5 maj kl 12:45-14.45: Om laddinfrastruktur
18 maj kl 12:45-14:45: Nu vet vi! Nya skatter och regler fastställda, uppföljning från hösten 2020 med Ronny Svensson på Ynnor.

Stort utbud av fossiloberoende bilar
Vi har hittat 168 fordon. Elbilslandet Syd har uppdaterat listan med fossiloberoende personbilar och lätta lastbilar. Nu kommer det allt fler modeller med dragkrok och även lätta lastbilar som rena elbilar. I Sverige finns numera 168 laddbara fordon och gasbilar att välja mellan. Jämför de olika modellerna på Miljöfordon Sverige. Du kan även hitta hela listan här.

Snart höjs klimatbonusen höjs till 70 000 kr
Från 1 april ändras nivåerna i reglerna för klimatbonusbilar. De nya nivåerna i bonus-malussystemet innebär att bonusen för nollutsläppsfordon höjs från 60 000 till 70 000 kronor. Samtidigt sänks gränsen för hur mycket en klimatbonusbil får släppa ut från 70 till 60 gram koldioxid per kilometer. Det högsta bonusbeloppet för fordon med utsläpp över noll gram koldioxid per kilometer är i fortsättningen ca 45 000 kronor. (text hämtad från miljöfordon.se) Bonus-nivån för biogasbilar ligger fortsatt kvar på 10 000 kronor.

Utredning för viktgränser i körkortslagen
Många med lätta lastbilar i sin fordonsflotta upplever problematiken att el- eller gasdrivna fordon på grund av en högre egenvikt har lägre lastkapacitet än motsvarande diesel- eller bensinbil eller att föraren måste ha C-körkort. I praktiken kan det göra att el- eller gasdrivna lätta lastbilar väljs bort. Nu öppnar regeringen för en regeländring som skulle underlätta för fler att välja lätta lastbilar. Läs mer om öppningen för regeländring i körkortslagen här.

Bee + Grön kontakt = Mer
Det norska bolaget Statkraft och den svenska laddoperatören Bee bildar gemensamt bolag under varumärket Mer. Tillsammans med Statkrafts svenska laddverksamhet Grön Kontakt AB kommer Bee Charging Solutions nu bilda det nya bolaget Mer Sweden AB. Det sammanslagna bolaget kommer att ingå i Statkrafts portfölj av laddbolag i Norge, Tyskland och Storbritannien.

Oljebolag satsar på snabbladdning
Allt fler vill på allvar ge sig in elbilsbranschen. Strax före årsskiftet aviserade OKQ8 att de tillsammans med Skelleftekraft vill bygga Sveriges största nätverk av supersnabbladdare med minst 150 kW. Under de närmsta åren ska de bygga fler än 300 stationer med runtom i landet.

Att investera smart i laddpunkter
Under höst och vinter 2020 arrangerade vi två webbinarier om hur ni som företag kan tänka kring att framtidssäkra investeringar i laddpunkter. Nu har våra vänner Power Circle sammanställt ett faktablad som tar upp mycket som vi pratade om vid webbinarierna och reder ut vad som menas med smart laddning. De tydliggör även hur detta kan bidra till ett flexibelt och robust elsystem.

Här hittar du även inspelningarna till Elbilslandet Syds webbinarier om Solceller – Energilagring och Elbilsladdning.

Volvo Cars bilar helt elektriska senast 2030
Volvo berättade nyligen att de satt ett datum då de endast ska sälja helt elektriska bilar och fasa ut alla bilar som är utrustade med en förbränningsmotor. Volvo har som mål att 50 procent av företagets globala försäljning redan 2025 ska utgöras av elbilar. Resterande 50 procent ska utgöras av hybrider. Senast 2030 ska alla bilar som företaget säljer vara helt elektriska.

Våra kontaktuppgifter och föregående nyhetsbrev hittar ni på projektets hemsida.

Publicerad:

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.