Så här hittar du publika laddpunkter

Numera finns det många företag som erbjuder publik laddning. Vi tipsar om några olika sidor och appar som gör det lättare att planera din resa.

Under de senaste tolv månaderna har antalet publika laddpunkter i Sverige ökat med över 4 000 stycken. I slutet av februari 2021 fanns det 2 385 publika laddstationer med totalt 12 210 laddpunkter. 1 396 av dem har snabbladdning. I Skåne finns nu 1 717 laddpunkter och i Blekinge finns det 174 laddpunkter.
Källa: elbilsstatistik.se

Här samlas information om publika laddpunkter
Uppladdning.nu samlas information om publika laddpunkter på en gemensam sida. Här kan du zooma in på varje ort för att se var och vilken typ av laddare som finns tillgänglig. Även information vilken operatör som står för laddaren finns tillgänglig. Även Tanka Grönt-appen (gratis att ladda ner på Appstore och Google play) samlar alla publika laddstationer via Nobils databas som Energimyndigheten ansvarar för från 2021. I Tanka Grönt finns även samtliga andra tillgängliga stationer och drivmedel på marknaden såsom biogas, HVO, etanol (E85) m.fl. samlade på ett och samma ställe.

När du är på väg och behöver hitta en laddpunkt
Att välja en operatör som passar alla behov är svårt och för de allra flesta omöjligt. Därför kan det vara smart att välja ut ett par stycken för att täcka de behov som finns. Chargefinder och Plugshare är två tjänster där du se flera operatörers laddstolpar samtidigt på deras hemsida eller app.

Elbilslandets tips för dig som ska göra en längre elbilsresa för första gången:
1. Titta på uppladdning.nu eller i app (se ovan) vilka laddstationer som finns längs vägen för ditt resmål.
2. Välj ut en eller ett par operatörer som du tittar mer noggrant på.
3. Ladda ner deras app och se hur du ska lösa betalning vid laddning så att du är förberedd.
4. Se till att skapa ett konto eller registrera dig.
5. Det är enkelt att snabbladda men om du ändå vill vara förberedd: åk förbi en snabbladdare och testa, så att du känner du dig tryggare när du sedan verkligen behöver ladda.

Publicerad:

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.