Elbilslandet Syds företag kickade igång 2021!

Häromveckan kickade vi igång 2021 med ett webbinarium för de företag som är med i Elbilslandet Syds nätverk. På agendan fanns inspiration, nyheter, goda exempel och nätverkande.

En av de mest intressanta punkterna var att höra lite mer om de planer som företagen har för 2021 när det gäller omställningsarbetet. Det var kul och inspirerande att höra att det händer så mycket ute på företagen!

Byte till fossilfria personfordon
Bland de företag som håller på och byter ut sin fordonsflotta finns NP Nilsson som byter ut samtliga bilar till elbilar och laddhybrider. Eriks Fönsterputs har fått sin första laddhybrid alldeles nyligen. Treform har precis köpt in en elbil och en laddhybrid. Olssons måleri har bytt alla sina tjänstebilar till laddhybrider och satt upp laddboxar hos ett flertal anställda.

Nya lätta lastbilar och transportfordon
När det gäller lätta lastbilar och transportfordon ska Elcom till exempel ställa om 22 servicebilar till HVO100. Alternativt ser man även biogasdrift som en möjlig lösning för lätta lastbilar. Olssons Måleri har för avsikt att byta både sina mindre lastbilar (2021) och större transportbilar (2022) till fossiloberoende fordon. Förenade Care kör redan samtliga lastbilar på HVO100, men har även kommit en bra bit med att ställa om sina lätta fordon till elbilar och kommer att fortsätta med det då det kommit bättre modeller nyligen.

Laddpunkter
Företag som sätter upp laddpunkter i samband med att man bygger nytt eller bygger till är Staffanstorp städ och kemtvätt, Roxtec och Baga. Även NP Nillson, Eriks Fönsterputs, Treform och Teleservice håller på eller ska installera laddpunkter. Förenade Care – som hyr in sig hos olika fastighetsbolag – för dialog med olika hyresvärdar om att utöka antalet laddpunkter, bland annat med kommunala bolag.

Solcellsladdning
Även solcellsladdning är på tapeten. Skånemejerier arbetar med solceller och laddstolpar. Olssons Måleri har satt upp solceller på taket till en av sina byggnader som sedan är kopplade till laddstationer som företagets bilar kan använda.

Policybeslut
Några företag har fattat policybeslut om miljöarbetet. Baga ska t ex sänka sitt CO2-utsläpp med 10 % årligen. Staffanstorp städ och kemtvätt ställer krav på sig själva att enbart köpa miljöbilar i framtiden. Roxtec håller på att uppdatera sin miljöpolicy och har upphandlat bilförsäljare som säljer miljöbilar för att göra det enklare för sina anställda att hitta alternativ.

Varför deltar företagen i Elbilslandet Syd?
Många gör det för att lära sig mer om elbilar och infrastrukturen kring dem. Men det finns ett intresse för även andra drivmedelslösningar som biogas och HVO100.

Roligt att Elbilslandet Syd och samverkan med företagsnätverket kan fungera som inkörsport till ny kunskap och inspirera till vilka inköp företagen gör framöver. Tack alla för att ni delade med er!

 

Olsson måleri delar med sig av sitt omställningsarbete

De fyra företagen Elcom, Förenade Care, Roxtec och Olssons Måleri delade med sig lite extra av sitt omställningsarbete. Här kan du höra lite mer om hur och vad Olssons Måleri gjort.

 

Presentationer under kick-off

Förutom intressanta berättelser från vårt nätverk berättade vi som arbetar i Elbilslandet Syd mer om projektet, om vilka företag och branscher som ingår i nätverket, nyheter om skatter och stöd samt om nya el- och biogasbilar. Vill du ta del av de presentationerna finns de listade här. Även Drivee/Konvegas presentation om biogasbilar och Roxtecs erfarenheter i omställningsarbetet går att ta del av.

Presentation av projekt och team ELS kick-off 2021

Presentation av nätverket ELS kick-off 2021

Roxtec erfarenheter ELS kick-off 2021

Nyheter och skatter och stöd ELS kick-off

Omvärldsbevakning bilar ELS kick-off 

Biogasbilar ELS kick-off 2021

Publicerad:

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.