Äntligen! Utredning för viktgränser i körkortslagen för el-, gas- och vätgasdrivna lätta lastbilar på väg

Enligt nuvarande körkortslag får en lätt lastbil ha en totalvikt (inklusive last) på högst 3 500 kilo för att framföras med B-körkort. Många företag i Elbilslandet Syd har lätta lastbilar i sin fordonsflotta och flera av er har lyft problematiken att el- eller gasdrivna fordon på grund av en högre egenvikt har lägre lastkapaciteten än motsvarande diesel- eller bensinbil eller att föraren måste ha C-körkort. I praktiken kan det göra att el- eller gasdrivna lätta lastbilar väljs bort. Men i år kan det bli ändring på det!

Enligt nuvarande körkortslag får en lätt lastbil ha en totalvikt (inklusive last) på högst 3 500 kilo för att framföras med B-körkort. Många företag i Elbilslandet Syd har lätta lastbilar i sin fordonsflotta och flera har lyft problematiken att el- eller gasdrivna fordon på grund av en högre egenvikt har lägre lastkapaciteten än motsvarande diesel- eller bensinbil eller att föraren måste ha C-körkort. I praktiken kan det göra att el- eller gasdrivna lätta lastbilar väljs bort. Men i år kan det bli ändring på det!

Regeringen öppnar för att öka maxvikten för att köra lätta gaslastbilar på B-körkort. Det har Energigas Sverige, tillsammans med 2030-sekretariatet, Bil Sweden och Transportföretagen, hemställt om november förra året. Den 30 december fick Transportstyrelsen i uppdrag av regeringen att utreda frågan. Flera länder inom EU har redan infört denna ändring och senast den 15 november 2021 skall transportstyrelsen redovisa till Regeringskansliet ”förutsättningarna för och lämpligheten av att införa en möjlighet att, i fråga om fordon som drivs med el eller andra alternativa bränslen, tillåta att den som innehaft körkort med behörighet B i minst två år får framföra ett sådant fordon med en totalvikt som överstiger 3 500 kg – men inte 4 250 kg – för transport av gods.” Vi håller er uppdaterade.

Du kan läsa mer om detta Energigas Sverige, där di även hittar hemställan. Regeringens pressmeddelande om uppdraget för utredningen hittar du här.

Publicerad:

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.