Nr 8 Oktobers nyhetsbrev till företagsnätverket!

Hej och välkommen till Elbilslandet Syds nyhetsbrev nr 8, 2020!

Trevlig läsning önskar projektgruppen Elbilslandet Syd och glöm inte att sprida nyhetsbrevet till kollegor som kan vara intresserade.

Våra kontaktuppgifter och föregående nyhetsbrev hittar ni på projektets hemsida.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Aktivitetskalender för Elbilslandet Syd – Hösten 2020

Kalenderinbjudningar med deltagarlänkar skickas ut innan respektive aktivitet

OBS! Ändring av datum

Webbinariet Bilpolicyn, ett verktyg i omställningsarbetet! genomförs den 13 november, 12:30–14:00.

Webbinariet  Så gör du bilpolicyn till ett verktyg i ditt omställningsarbete genomförs den 2 december 12:30–14:00

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Justeringar i bonus- malus systemet

I syfte att förenkla och förstärka miljöstyrningen i bonus-malus-systemet för lätta fordon bereder regeringen just nu ett förslag på justeringar. Ändringarna skall bland annat minska risken för att bonus-bilar exporteras utanför Sverige. Förslagen är:

  • Att högstbeloppet, som ges till fordon som släpper ut noll gram koldioxid (el- och vätgasbilar) höjs från 60 000 kronor till 70 000 kronor
  • För att öka incitamenten att välja laddhybridbilar med låga koldioxidutsläpp och begränsa kostnadsökningen för klimatbonus skärps koldioxidgränsen för bonus från 70 till 60 gram per kilometer.
  • Det högsta bonusbeloppet för fordon med utsläpp över noll kommer att uppgå till omkring 45 000 kronor.
  • Malusen, d.v.s. den högre skatten på nya fordon med höga utsläpp höjs.
  • Bonus för gasbilar, oavsett utsläppsnivån, förändras inte utan skall vara 10 000 kronor även framöver.

Det kommande förslaget bedöms kunna träda i kraft den 1 april 2021.

Regeringens pressmeddelandet om budgetåtgärder för att minska utsläppen från transporter hittar du här.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….


Nya regler för tjänstebilar vid årsskiftet

Vid årsskiftet ändras reglerna för nedsättning av förmånsvärde för miljöbilar. Tidigare har en miljöbil haft nedsatt förmånsvärde, dels till samma pris som jämförbar modell utan miljöteknik dels med 10 000 kr om bilen varit en elbil, en laddhybrid eller en gasbil. Vid kommande årsskifte tas den här skatterabatten bort vilken hittills har reglerats i en tillfällig lag som nu upphör att gälla. Inget beslut har tagits i riksdagen för att förlänga miljörabatten.

Påverkan i form av högre förmånsvärde för användaren hamnar på ca 5 000 kr per år respektive 3 300 kr per år för företaget. Detta kommer att gälla samtliga tjänstebilar alltså även bilar som redan är införskaffade, oberoende av ålder.

Skatteverkets uttalande kan läsas här

……………………………………………………………………………………………………………………………………….


Klimatpremie – statlig premie till miljölastbilar

Regeringen har fattat beslut om en ny klimatpremie för vissa tunga miljölastbilar. Premien betalas ut vid inköpstillfället till de företag, kommuner och regioner som köper in tunga lastbilar som drivs av el, gas eller bioetanol. Premien är på 20 procent av inköpspriset (inte merkostnad!) och gäller för fordon inköpta efter 7 september 2020. Totalt uppgår satsningen till 20 miljoner kronor för 2020, men enligt plan ska stödet gälla fram till 2023. Syftet med premien är att minska utsläppen av växthusgaser från transportsektorn.

Regeringens pressmeddelandet finns här och mer information från Energimyndigheten kommer att finnas här.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….


E.ON planerar för ökade elnätsinvesteringar

E.ON har under sommaren genomfört analyser avseende behovet av elnätskapacitet för att klara av vägtrafikens elektrifiering. Man har gjort undersökningar i Skåne- och Östergötlands län. Resultaten kommer snart att presenteras för regeringen samt de kommuner som ingick i studien. Allt med syftet att ta reda på vilka investeringar som krävs i elnätet för att klara målet om en 70 procentig reduktion av trafikens utsläpp till 2030 där en ökad andel elfordon i trafiken är en del av lösningen.

Här kan du kan läsa E.ONs pressmeddelande

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Nya regler för laddinfrastruktur från Boverket

Sedan den 15 maj 2020 är laddning av elfordon ett nytt egenskapskrav i plan- och bygglagen (PBL) men reglerna för uppförande av nya byggnader behöver inte tillämpas om man söker bygglov eller gör en anmälan innan den 11 mars 2021.

Det finns dels regler för nybyggen men även retroaktiva krav för vissa befintliga byggnader. Du kan läsa mer om dessa regler här.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Nya modeller av el- och biogasbilar på gång!

ŠKODA
Octavia iV är en laddhybrid med 55 km räckvidd på el
Octavia G-TEC är en biogasmodell med kapacitet för 17 kg (som tar dig ungefär 35 mil) och bensintank för 9 liter bensin. Du hittar hela pressmeddelandet här. ŠKODAs eldrivna SUV Enyak iV går att beställa för leverans under våren 2021, läs mer om det och titta på bilen för att få ett första intryck här

VW
iD3 är en batterielbil med en uppgiven körsträcka på 54 mil. Här och du hittar mer info om id3.
iD4 är också en batterielbil men en SUV-modell. Även här uppges körsträckan till över 50 mil. Här hittar du mer info om id4.

DFSK
Ett bilmärke som redan finns i flera europeiska länder men nu också lanseras i Sverige. Två modeller kommer att vara gaskonverterade, en ren elbilsmodell finnas också. Läs mer på www.dfskmotor.se eller fråga din kontaktperson från Elbilslandet Syd.

MAXUS
Två intressanta transportbilar från kinesiska Maxus. En mindre och en störreskåp samt att den större även finns som flakmodell. Körsträcka för den mindre är upp till 34 mil och för den större 20 mil. Läs mer på www.maxus.se

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Äntligen Miljöbilsdag med Roxtec!

Äntligen kan vi genomföra en miljöfordonsdag med ett av våra medlemsföretag i Elbilslandet Syd. Redan förra året uttryckte Roxtec Int AB en vilja att sprida kunskap från projektet till sina anställda. Tyvärr kom Covid 19 emellan och vi fick skjuta upp eventet flera gånger under våren. Roxtec har dock inte gett upp utan nu kör vi en digital variant. Via sitt intranät får all personal tillgång till informativa föreläsningar om miljöbilar, laddteknik och ladda hemma stöd. Personalen kommer att få låna Elbilslandet Syds testflotta och kan på så sätt prova hur det är att köra el- eller gasbil. Dessutom kan de teckna sitt intresse för provkörning hos lokala bilhandlare och på så sätt bli kontaktade för att boka en provkörning av en specifik modell.

Vi testar detta upplägg nu och är öppen för dialog om fler företag i nätverket är intresserat att genomföra ett liknande event. Bara hör av er till oss!

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Tips: Den 3 september genomfördes konferensen KÖR RENT! Skånes konferens om framtidens fossilfria fordon och drivmedel. Ett flertal partners i Elbilslandet Syd medverkade vid detta evenemang. Nu går det att titta på presentationerna och inspelningar från konferensen! Gå in på konferenshemsidan och kolla in många intressanta bidrag!

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Med vänlig hälsning hela projekt-teamet från Elbilslandet Syd

Publicerad:

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.