Nr 6 Maj månads nyhetsbrev till företagsnätverket

Läs nyhetsbrev #6 till Elbilslandet Syds företagsnätverk för stöd i omställningen till fossilfria fordonsflottor

Hej och välkommen till Elbilslandet Syds sjätte nyhetsbrev (06/2020)!

Trevlig läsning önskar projektgruppen Elbilslandet Syd och glöm inte att sprida nyhetsbrevet till kollegor som kan vara intresserade.

Våra kontaktuppgifter och föregående nyhetsbrev hittar ni på projektets hemsida.

 

Elbilstaxi får nya uppdrag i Corona-tider med hjälp av Elbilslandet Syd

Corona ger stora utmaningar inom olika branscher. Taxibranschen är en av de som drabbats hårt med 80-90 procent i minskade intäkter. Det gör att många behöver avveckla eller pausa sina verksamheter. Om det inte går att ställa om. Trossö Taxi har hittat ett sätt att ställa om. Genom en idé och kontakter från projektet Elbilslandet Syd har en samverkan mellan Trossö Taxi och Ica Maxi i Karlskrona skapats.

Trossö Taxi levererar sedan 30 mars matkassar från ICA Maxi Karlskrona med elbilar. De kör 30-50 leveranser varje dag helt utan miljöpåverkan. Detta har gjort att Trossö Taxi nu ser ljusare på framtiden.

– Hade inte Niclas Haakman på Elbilslandet Syd hört av sig med idén så hade jag varit tvungen att ställa av båda el-bilarna och pausat min taxiverksamhet, säger Petrit Elezi, ägare, Trossö Taxi.

På bilden syns Petrit Elezi, Trossö Taxi (till vänster) och Niclas Haakman (Miljöfordon Sverige) från projektet Elbilslandet Syd som initierade samverkan med Ica Maxi i Karlskrona.

Se inslaget på SVT Blekinge ”Coronakrisen hotar taxibolagen: ”Förlorat 90 procent av körningarna”

Och Ica Maxi Karlskronas facebookinlägg ”Nu utökar vi vår onlinehandel…”

 

Samlad information om gastankställen och elbilsladdning utomlands

Många företag i Elbilslandet Syds nätverk har frågat oss hur utbyggd infrastrukturen för gastankning är utomlands. Nedan vill vi tipsa om ett anta hemsidor med bra information. Där hittar ni bland annat kartor med sökfunktion, översikt över antal och placering av tankstationer samt delvis aktuella priser för fordonsgas.

Namn Språk Vilken typ av information länk
Gibgas Tyska och engelska Karta med sökfunktion för tankställen efter ort och längs rutter. Visar adresser för tankställen och delvis priser. https://www.gibgas.de/Tankstellen
Metanoauto Italienska Lista och karta med information om gastankställen i hela Europa, sorterat efter land, län och orter, med adresser och priser. Här ser man även direkt antalet tankstationer i de olika länderna och länen. http://www.metanoauto.com/modules.php?name=Distributori
NGVA (Natural & bio Gas Vehicle Association Europe Engelska ger en överblick över antalet gastankställen i olika europeiska länder, tyvärr inte interaktiv, dvs. man kan inte zooma in och se vart tankställena finns mer exakt. https://www.ngva.eu/stations-map/

 

På hemsidan ”Metanoauto” ser man att det finns ett flertal europeiska länder med stort antal gastankstationer. Italien ligger i toppen med över 1500 tankstationer för komprimerat fordonsgas. I Tyskland är det nästan 1000 och i Nederländerna över 230 styck. Drygt 50 finns i Finland och 37 i Norge. I Danmark finns idag 21 stationer, varav 8 ligger i Köpenhamnsområdet (länk till hemsidan).

 

SEAT satsar på gasbilar även i framtiden!

Det har varit en del snack om framtiden för gasbilar. Nu har SEAT gått ut med ett tydligt ställningstagande: ”För oss är det prioriterat att fortsatt vara en ledande aktör inom gasdrivna fordon”. Citatet kommer från Marcus Akmal, Fleetchef på SEAT Sverige, om frågan kring Volkswagenkoncernens mål om att nå en CO2-neutral balans i verksamheten till 2050. SEAT är en del av Volkswagenkoncernen. Vidare säger man såhär ”Biogas är fortsatt en del i SEATs produktstrategi. SEATs försäljning av fordon som drivs på gas har haft stor framgång. Med nya SEAT Leon, som inom kort lanseras på svenska marknaden, fortsätter man erbjuda den miljösmarta drivlinan.” Hela artikeln samt länk till SEATS pressmeddelandet hittar du här.

Du visste väl att du kan testa biogasbilen SEAT Leon inom projektet? Hör i så fall av dig till Niclas Haakman (ansvarig för testflottan inom Elbilslandet Syd) på telefon: 0735-129080 eller E-post: niclas@miljofordonsverige.se.

 

Många ansökningar till klimatklivet för gastankstationer i Skåne och Blekinge

Vi har fått höra från olika håll att flera aktörer har sökt stöd för etablering av ett antal nya gastankstationer både i Skåne och Blekinge – och både i mindre och större orter. En växande infrastruktur för gastankning gör det enklare för alla att välja fossilfritt. Därför hoppas vi att många av ansökningarna får positiva beslut och att det byggs nya mackar, framförallt där det i dagsläget är lite glest mellan tankstationerna. Vi håller er uppdaterat!

 

Svensk batteritillverkare Northvolt får 159 miljoner i statligt stöd

Naturvårdsverket ger batteritillverkaren Northvolt 159 miljoner kronor i stöd för återvinning av bland annat kobolt, nickel och litium från elbilsbatterier. Planen är att i ett första steg redan i år starta en pilotanläggning i Västerås. Därefter ska en fullskalig återvinningsanläggning uppföras i Skellefteå, och vara i drift under 2022. Läs mer här.

 

Påminnelse: Möjlighet att söka investeringsstöd för laddstation till elbilen

Vill ditt företag ge möjligheten för anställda eller hyresgäster att ladda elbilen så kan du få ekonomiskt stöd för att sätta upp laddpunkter. Numera finns det ett ”snabbspår” för att söka stöd för att installera icke-publika laddstationer till elbilar. Ansökningar görs löpande på http://naturvardsverket.se/laddabilen

Naturvårdsverket har lagt upp mer användarvänlig information på hemsidan som enkelt ska lotsa dig rätt. Så här ser det ut på hemsidan nu:

Där finns även en informationsfilm som förklarar enkelt vad som gäller och hur du går till väga: Se informationsfilmen om Ladda bilen – ett investeringsstöd för laddstation till elbil.

 

Publika laddstationer Tyvärr har Naturvårdsverket behövt meddela att den planerade omgången för att söka stöd från Klimatklivet, som skulle öppnas 5 maj, behövs skjutas till framtiden. Det beror på att den budget som riksdag och regering antagit innebär begränsningar i hur stora belopp Naturvårdsverket kan binda upp, dvs. lova bort, för utbetalningar kommande år. Förhoppning är att man kan öppna för nya ansökningar senare i år. Åtgärder som redan är beslutade berörs inte av detta.

 

Nytt datum för konferens om fossilfria drivmedel och vägfordon ”Kör rent”!

3 september i Malmö, 9-15:30 på Sankt Gertrud.

På förmiddagen kommer vi att höra det nyaste om styrmedel och vi har ett flertal leverantörer på plats som berättar om utveckling inom förnybara drivmedel. På eftermiddag väntar en uppsjö av konkreta goda exempel från företag och det offentliga som arbetar för en fossilfri fordonsflotta. Dessutom uppdaterar IVL, Svenska Miljöinstitutet oss om forskningen och samhällsdebatten kring livscykelanalyser för elbilsbatterier – ett ämne som har engagerat många av er.

Gå in på konferenshemsidan och kolla in hela programmet och anmäla dig. Deltagandet är kostnadsfritt, men antalet platser är begränsat. Arrangörer av konferensen är Energikontoret Skåne, tillsammans med Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne – partners i Elbilslandet Syd och även Miljöfordon Sverige medverkar på konferensen.

 

Provkörning

Vi avslutar nyhetsbrevet med lite trevlig uppdatering från projektet. Som ni vet erbjuder vi provkörningar av både gas- och elbilar. Just nu laddar och gasar Skånemejerier för stort test av våra bilar. I början på vecka 28 har vår ansvarige för testflottan, Niclas Haakman levererat totalt 4st bilar till företagets huvudkontor i Malmö: 2st biogasbilar (Seat Leon och Audi A3) samt 2st Elbilar (Nissan Leaf och Hyundai Ioniq). Bilarna ska nu testas under totalt 4 veckor och vi ser med spänningen fram emot en utvärdering av Skånemejeriers erfarenheter!

Vill ditt företag också provköra? Hör helt enkelt av dig till Niclas Haakman på telefon: 0735-129080 eller E-post: niclas@miljofordonsverige.se

Publicerad:

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.