Oktobers nyhetsbrev till företagsnätverket

Läs nyhetsbrev #3 till Elbilslandet Syds företagsnäverk för stöd i omställningen till fossilfria fordonsflottor

Hej!
Här kommer Elbilslandet Syds tredje nyhetsbrev. I sedvanlig ordning kommenterar och informerar vi om aktuella frågor för fossiloberoende fordon och uppdaterar om vad som händer i Elbilslandet Syds nätverk. Har du frågor eller förslag på ämnen till kommande nyhetsbrev får du gärna höra av dig.

Trevlig läsning önskar,
Projektgruppen Elbilslandet Syd

Omvärldsbevakning stöd, regler och nytt om bilar

Klimatklivet och ladda-hemma stödet öppen för ansökningar
Det går att söka stöd för laddstationer till ert företag och ni kan antingen söka för publika eller icke publika laddstationer. Icke publik innebär laddstation som är till för företagets fordon eller till personalparkering. Publik innebär laddstation som är till för vem som helst att använda på en för allmänheten tillgänglig plats och söks via Klimatklivet. Läs mer om Publik laddning här och Icke publik laddning här.

Har du fler frågor, kontakta Sandra-Johanne Selander på Länsstyrelsen via mejl eller på 010-2241733

Elbilars andrahandsvärde högre än fossilbilar
Det har funnits en del oro kring andrahandsvärdet på elbilar men det verkar vara obefogad oro i nuläget. Biltillverkare har underskattat intresset för elbilar och i Sverige ser vi en marknad där elbilar har betydligt högre efterfrågan än utbudet vilket du kan läsa mer om här.

Nyregistrering av elbilar
Andelen nyregistrerade elbilar fortsätter öka i Sverige och i år är det nästan fem procent att jämföra med förra årets 1,4 %. Nissan Leaf toppar försäljningen och det går att se en utveckling där antalet modeller från olika tillverkare ökat på kort tid. Läs mer här.

Tips! ny webbsida för miljöbilar
Sidan beskrivs som ”Sveriges marknadsplats för miljöbilar”. Här kan du både köpa och sälja miljöbilar, ta del av senaste tester och recensioner samt hitta handlare och service. Bakom Grönbil.se står Peter, initiativtagaren med lång erfarenhet av bilbranschen bl. a. tidigare ägare av Kareby bil i Kungälv och hans kollega Ned, webbentreprenören med tidigare kopplingar till KVD och Bilweb. Hemsidan hittar du här: grönbil

Miljöbästa bilar 2019
Nu är 2019 årets miljöbästa bilar utsett. Bedömningsunderlaget som Gröna bilister årligen tar fram tar hänsyn till klimatpåverkan vid körning, dvs man tittar på drivmedlet utifrån ett livscykelperspektiv. Sedan förra året redovisas även klimatpåverkan hos själva bilen genom att anlägga ett livscykelperspektiv cradle-to-grave för deras tillverkning, skrotning och eventuella återvinning. I år vann följande bilar:

Prispallen i de två tävlingsklasserna av Miljöbästa Bil 2019

Privat
1) Kia e-Niro (el) 24 poäng
2) Renault Zoe (el) 20 poäng
3) Hyundai KONA electric (el) 18 poäng
3) Nissan Leaf (el) 18 poäng
Företag
1) Tesla Model
3 (el) 33 poäng
2) Kia e-Niro (el) 15 poäng
3) Skoda Octavia G-TEC (fordonsgas) 14 poäng

Gröna bilister har i år även efterfrågat livscykelanalyser av alla 45 nominerade modeller. Dessa ingår inte i bedömningen, men två biltillverkare har fått hederspris kopplat till livscykelanalys: Audi för en föredömlig och offentligt tillgänglig livscykelanalys av Audi A3 g-tron, samt för arbetet att minimera klimatpåverkan vid tillverkningen av Audi e-tron. Renault för föredömlig livscykelanalys av Renault Zoe, samt för pionjärinsatsen att lyfta livscykelanalys av elbilar offentligt. Läs allt här.

 

Rapport från andra nätverksträffen Elbilslandet Syd

En rapport från den andra nätverksträffen inom Elbilslandet Syd tillsammans med presentationerna finns här. 

 

Nytt från projektet Elbilslandet Syd

Kommande online-seminarium om WLTP och fordonsskatt
Det fanns en hel del företag som inte hade möjlighet att delta i nätverksträffen den 9 oktober. Därför planerar projektgruppen att erbjuda ett online-seminarium kring WLTP och hur denna kommer att slå på fordonsskatten. Mer info om datum och tid för seminariet kommer inom kort.

Uppdaterat lista med fossiloberoende bilar
Vi har uppdaterat listan i samband med nätverksträffen. Den aktuella versionen hittar du här.

Provkörningen fortsätter!
Vill du testa fossiloberoende bilar i din verksamhet hör av dig till Niclas Haakman på 0735-129080 eller mejl.

Ansökan om förlängning av Elbilslandet Syd under 2021
Delar av projektgruppen har ansökt om stöd hos Tillväxtverket för att fortsätta med projektet även under 2021. På så sätt hoppas vi att fortsatt kunna erbjuda möjlighet till provkörning – även för nya bilmodeller som lanseras under 2020 och 2021. Vi vill gärna kunna tillhandahålla uppdaterade ekonomiska kalkyler och fortsättningsvis serva er med omvärldsbevakning och möjlighet till erfarenhetsutbyte. Vi uppdaterar när vi vet om ansökan har beviljats.

Publicerad:

Skriv en kommentar