Nr 1 Nyhetsbrev till företagsnätverket

Läs nyhetsbrev #1 till Elbilslandet Syds företagsnäverk för stöd i omställningen till fossilfria fordonsflottor

Hej!
Nu startar vi ett nytt och återkommande utskick till alla deltagande företag i Elbilslandet Syd. Vi kommer kommentera och informera om aktuella frågor för fossiloberoende fordon och uppdatera om vad som händer i Elbilslandet Syds nätverk. Missa heller inte inbjudan till vår första nätverksträff, längst ner i mailet. Har du frågor eller förslag på ämnen att ta upp får du gärna höra av dig.

Trevlig läsning önskar,
Projektgruppen Elbilslandet Syd

Våra kontaktuppgifter hittar ni på projektets hemsida

 

Omvärldsbevakning fossiloberoende fordon

Klimatklivet och ladda-hemma stödet kommer tillbaka
För många företag som går i tanken att köpa elbilar till sin fordonspark eller som tjänstebilar till anställda är även laddning en viktig fråga. Sedan årsskiftet har det varit stopp för ansökningar till klimatklivet och ladda-hemma stödet – de nationella stöden för laddplatser. Men, för några dagar sedan presenterade regeringen sin vårändringsbudget och vi är mycket glada över att man i förslaget har öronmärkt nya medel, 758 miljoner kronor, till Klimatklivet. Där kan bl a företag och bostadsrättsföreningar söka stöd för att upprätta laddplatser. Även ladda-hemma stödet kommer tillbaka, så att privatpersoner kan söka stöd för att installera laddplats hemma. Nu inväntas beslutet från riksdagen angående vårändringsbudgeten. Vi kommer att hålla er uppdaterade om detaljerna i kommande utskick men även länsstyrelserna kommer säkert ha uppdaterad information på sina hemsidor inom kort. Ni kan kolla hos Länsstyrelsen Skåne och Länsstyrelsen Blekinge.

Vill du läsa mer om vårändringsbudgeten? Läs regeringens pressmeddelande här.

Elbilar är bättre för miljön – Info om elbilbatteriernas miljöpåverkan
Många företag som vi har varit i kontakt med undrar över batteriernas miljöpåverkan och frågor kring social hållbarhet. Det finns inget enkelt svar på detta! Diskussionen i Sverige utgår till stor del från en rapport skriven av Svenska Miljöinstitutet IVL redan 2017 och den har givit upphov till mycket publicitet. Forskarna som tagit fram rapporten har nu kommit ut med ett ställningstagande i vilket de slår fast att elbilar är bättre för miljön än fossildrivna bilar. Det finns också en kort film samt ett faktablad kring frågorna. Materialet har utgetts tillsammans med PowerCircle, men forskarna bakom underlagen tillhör Svenska Miljöinstitutet IVL, vilka kan anses som oberoende.

Ställningstagandet hittar du här

Filmen där forskaren från IVL sammanfattar sin syn på frågorna hittar du här

Faktabladet till filmen hittar du här

För den som vill läsa rapporten som IVL tog fram så hittar ni den här. Vi rekommenderar att man då läser åtminstone hela sammanfattningen och inte enbart fragment från rapporten.

Europeiska Miljöbyrån (EEA) publicerade en översiktsrapport i november 2018 där man tittat på olika studier om elbilens miljöpåverkan och då har man tagit hänsyn till att elmixen skiljer sig mellan de europeiska länderna. Sammanfattningsvis kom man fram till att ”Battery electric cars emit less greenhouse gases and air pollutants over their entire life cycle than petrol and diesel cars”. Denna rapport inklusive sammanfattning hittar ni här: https://www.eea.europa.eu/highlights/eea-report-confirms-electric-cars.

Volvo tillåter HVO som drivmedel till samtliga av sina dieselbilar
I början av april kom Volvo med beskedet att deras bilmodeller numera godkänns för användning av HVO100. Beslutet baseras på positiva resultat av provningar som har genomförts med taxiflottor i Sverige. Modellerna som omfattas av godkännandet är samtliga modeller från SPA- och CMA-plattformarna från 2015 och framåt som har Volvos fyrcylindriga, egentillverkade dieselmotor, dvs XC90 från 2015, S90, V90, V90 Cross Country från 2016 och framåt, XC60 från 2017, V60, V60 Cross Country från 2018 och framåt samt XC40 från 2018 och framåt. Äldre bilar med samma modellbeteckning omfattas inte. Inga konverteringar eller anpassningar krävs för bilar som omfattas av godkännandet. Vill du läsa hela pressmeddelandet från Volvo så hittar du det här.

 

Nytt från projektet Elbilslandet Syd

Nu är vi 29 företag som deltar i Elbilslandet Syd – omställning av företagens fordonsflotta! Det tycker vi är kalasbra och de sista platserna håller på att fyllas. Roligt att ni är med! Vi jobbar med att ta fram fler bra aktiviteter för er deltagare och ett utbyte inom nätverket mellan företag som jobbar med liknande utmaningar.

Provkörningen är i gång för fullt, men vi har kapacitet för fler. 9 företag har redan provkört el- och eller gasbil eller gör det just nu. Det har visat sig att provkörningarna får igång interna diskussioner i företagen och ger er en känsla av hur det kan fungera med el- och gasbilar i just er verksamhet. Det är precis det vi skall uppnå, så det är toppen! Vill ni också komma igång med provkörningen? Hör då av er till Niclas Haakman, projektets ansvarige för testflottan. Mobil: 073 512 90 80 eller på mejlen: niclas@miljofordonsverige.se

Energideklarationen har genomförts för 14 företag och i alla deklarationer har det visat sig att en omställning till fossiloberoende fordon innebär ekonomisk besparingspotential och stora besparingar på miljön!

Välkommen på första nätverksträffen den 13 maj i Kristianstad
För ett tag sedan fick ni en inbjudan till första nätverksträffen. Idag har redan 14 anmält sig – och för er som inte redan anmält er eller blivit av med mejlet så kommer här en påminnelse med anmälningslänken.

Sista anmälningsdag är 6 maj 2019

När: Datum: 13 maj 2019. Vi inleder med lunch 12:00 och seminariet börjar 12:45

Var: KRINOVA – Stridsvagnsvägen 14, Kristianstad

Nätverksträffen är ett bra tillfälle för utbyte med andra företag från Skåne och Blekinge som också vill ställa om till en fossiloberoende fordonsflotta. Lär känna andra deltagare, identifiera gemensamma utmaningar och diskutera lösningar. Projektgruppen samt experter från bilbranschen och laddoperatörer finns på plats för att svara på era frågor. Fokus på denna nätverksträff ligger på (nya) bilmodeller och hur man löser utmaningar kopplat till laddplatser på kontoret och hemma hos anställda.

Varmt välkommen!

Här kan du anmäla dig till första nätverksträffen

Publicerad:

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.