Bonus malus-system infört

Den 1 juli trädde det nya bonus malus-systemet för nya bilar i kraft. Systemet innebär en höjd bonus för elbilar och laddhybrider, samt en högre fordonsskatt på bensin- och diseldrivna fordon som registrerats efter 1 juli 2018. Syftet med det nya systemet är att premiera fordon med låga utsläpp.

Bonus malus-systemet i korthet:

  • Den femåriga fordonsskattebefrielsen för miljöbilar tas bort. De fordon som idag har en femårig skattebefrielse påverkas inte. Men inga nya bilar kommer att få skattebefrielsen efter att bonus malus har trätt i kraft.
  • Supermiljöbilspremien ersätts av en bonus för så kallade klimatbonusbilar med låga utsläpp.
  • För bensin- och dieseldrivna fordon med fordonsår 2018 eller senare tas en förhöjd fordonsskatt – malus – ut under de tre första åren från det att fordonet blir skattepliktigt (tas i trafik) för första gången den 1 juli 2018 eller senare.
  • För dieseldrivna fordon, som tas i trafik för första gången den 1 juli 2018 eller senare, ersätts bränslefaktorn med ett bränsletillägg. Bränsletillägget beräknas genom att det totala antalet gram koldioxid, som fordonet vid blandad körning släpper ut per kilometer, multipliceras med värdet 13,52.

Läs mer om det nya Bonus Malus-systemet på Transportstyrelsens hemsida. 

Publicerad:

Sidansvarig

Isabella Nilsson

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.